Meteen naar de inhoud

Opening Door of Life

Een ogenschijnlijk simpele ruggegraat-oefening waar veel aspecten in verborgen zitten. Onderstaand filmpje laat zien hoe de oefening er in de praktijk uit ziet. Ik raad je aan de oefening in beide richtingen 3x te doen. Dus eerst 3 keer na licht naar achteren strekken als een strijkplank voorover, ontspannen en ‘binnendoor’ omhoog en dan 3 keer na weer licht naar achteren gestrekt te hebben ‘binnendoor’ omlaag, ontspannen en dan naar horizontaal uitrijken om vervolgens als een strijkplank met het bovenlichaam omhoog te komen. Bij de 3e keer in de voorover gebogen ‘ontspanning’ roffelen links en rechts van de ruggegraat.


Het is een onschuldige oefening. Echter zoals bij alle Chi Kungs: hou in gedachte dat je zelf ten alle tijden verantwoordelijk bent voor het uitvoeren van de oefeningen. Mocht je rugklachten hebben; overleg met de betrokken arts of de oefening heilzaam voor je is

Het opentrekken van de borstkas en stretchen van de voorzijde van de ruggegraat.

Sta schouderbreed, gewicht iets meer naar de hielen verplaatsen, stuitje wat onder je trekken zodat je niet in je onderrug kunt ‘hangen’. Handen omhoog, ellebogen goed naar achter trekken, handen nog iets meer naar de hemel strekken en dan de kin langzaam omhoog terwijl je nog iets achterover komt.
Mijn persoonlijke beleving/ervaring: Naast dat je op deze manier aan de voorzijde van de ruggegraat in de borstkas trekt, manouvreer je ook het gebied aan de achterkant van de longen waar ‘onverwerkt verdriet’ kan vastzitten. Dus indien dat zo is, kan het zomaar mogelijk zijn dat je tijdens de oefening ineens verdriet ervaart. Als de Chi in dat gebied beter gaat stromen, ervaar je meer energie en kunnen ‘inspiratore’ krachten (die naar mijn overtuiging bij het vleugelpunt van het hart aan de rugzijde binnenkomen en naar het hartpunt aan borstzijde stromen) beter door je heen stromen. Je krijgt meer zin in (de uitdagingen van) het leven’.

De strijkplank. Het opentrekken van de onderrug.

Als je bij het voorover komen als een ‘strijkplank’ goed blijft stretchen trek je je onderrug wat ‘open’ waardoor er even verlichting komt voor de lendewervels en de tussenwervelschijven. Vanuit taoïstische gedachtegoed gaat het om het opentrekken van de Ming Men. Een acupunctuurpunt tussen de 2e en 3e lendewervel, ter grootte van een ‘bierviltje’. De Ming Men wordt ook wel het ‘Ministeriële Vuur’ genoemd. Een belangrijk punt dat gemakkelijker warm wordt als de nieren gaan ontstressen. (Ter zijde: Een warme Ming Men is ook voorwaarde als je gaat werken met het omhoog halen van sexuele energie door de ruggegraat).