Meteen naar de inhoud

Ontgiftingsverschijnselen

Bij aanvang van de taoïstische training richten we ons in eerste instantie hoofdzakelijk op het opschonen van ‘achterstallig onderhoud’.

In de speurtocht naar waar de energie stroomt in het fysieke lichaam, ondekten de taoïsten dat de energie vooral gemakkelijk stroomt via het bindweefsel en de gewrichtsvloeistoffen. We kunnen ons gemakkelijk een beeld vormen over waar de gewrichtsvloeistof zich bevindt, in elk gewrichtskapsel. Maar hoe zit dat met het bindweefsel. Bindweefsel is ‘all over the place’. Een enkele celwand bestaat uit bindweefsel, een vliesje om een groep cellen bestaat uit bindweefsel, pezen en banden zijn bindweefsel, organen worden omhuld door bindweefsel, de darmen worden op hun plaatsgehouden door bindweefsel, etc.Dus als ons bindweefsel en de gewrichtsvloeistof in goede conditie is stroomt de energie gemakkelijk(er) door het lichaam. Vele Chi Kungs zijn hier op gericht, op het activeren en gezonder maken van het bindweefsel en de gewrichtsvloeistoffen. Ze beogen voornamelijk strekkingen van het bindweefsel en rotaties van gewrichten.Er is een groot verschil in effect van de oefening of strekking als je dat met I-kracht doet of niet. Het doen van een fysieke oefening en tegelijkertijd nadenken over bijvoorbeeld de vergadering of boodschappen van morgen is volgens de taoïsten ‘verloren tijd’ en heeft relatief weinig effect.
Juist de oefening doen met I-kracht, met gewaarwording naar daar waar de strekking of rotatie plaatsvindt, maakt het tot een Chi Kung. Het telkens spelen met de I-kracht zorgt voor toename in de waarneming en versterkt de ontgifting. Eigenlijk is het simpel en logisch: Daar waar de I-kracht (de waarnemende glimlach) naar toe gaat volgt de Chi (energie). Het bloed volgt de Chi. Daar waar een betere doorbloeding is, vindt een betere celstof uitwisseling plaats.Het woord ‘ontgifting en ontgiftingsverschijnselen’ klinkt misschien zwaar, maar er wordt feitelijk bedoelt die (afval)stoffen en energieën die je niet kunt gebruiken en beter kunt afvoeren. Fysieke afvalstoffen worden voornamelijk afgevoerd via de lymfenkanalen en het bloed. Energetisch waaiert dat gemakkelijker alle kanten op. We leren echter ook hier zorgvuldig mee om te gaan.Er zijn een heel scala van ontgiftingsverschijnselen die merkbaar zijn tijdens en na de training. De meest directe zijn boeren, gapen, winden, transpireren, tranende ogen, lopende neus. Daarnaast heb je te maken met het afvoeren van de minder snelle stoffen via de lymfen en het bloed. Hoofdpijn of een ‘crocky’ gevoel de dag na een training is een goed voorbeeld. Ook het opkomen van negatieve gedachtes kun je rekenen tot de ontgiftingsverschijnselen.