Meteen naar de inhoud

IJzeren Hemd

De IJzeren Hemd staan voor een hele serie oefeningen die ook wel ‘Staande Posities’ worden genoemd. Het zijn verschillende houdingen waarbij je het skelet in een zodanige positie (structuur) brengt dat de Chi optimaal gaat stromen. Het doel van de 5 houdingen van de IJzeren Hemd Chi Kung I en met name ‘De Omhels de Boom’ is dat je goed verbonden raakt met de aarde: Wortelen in Moeder Aarde, stevig en standvastig worden, leven vanuit je centrum in de onderste Tantien, ontspannen glimlachen naar de stroom van het leven.


Hoe steviger je op de aarde staat en hoe dieper je verworteld bent, des te groter is je potentieel voor spirituele groei. De Omhels de Boom houding vormt bovendien de grondslag van alle Tai Chi bewegingen.
De overige 4 houdingen van de IJzeren Hemd I zijn: ‘De Schildpad’, ‘De IJzeren Brug’, ‘Het vasthouden van de Gouden Urn’ en ‘De Gouden Vogel Fenix wast zijn Veren’.

Alle IJzeren Hemd posities hebben een Yin en een Yang aspect. Yin: Stevig en diep geworteld in de aarde met een rustig, kalm centrum in jezelf. Yang: Licht en ontspannen, vooral boven het middenrif. Met andere woorden: Voel jezelf tegelijkertijd solide geworteld en licht als een veertje.
De kunst is om de spierkracht (de ‘Li’), die rechtlijnig van aard is en snel moe wordt, te vervangen door het gebruik van je geestkracht (de ‘I’), waarmee je de Chi stuurt en waardoor je niet moe kunt worden, sterker, waardoor je gezond en ontspannen wordt.

In het begin is het onvoorstelbaar dat je bijvoorbeeld langer dan 5 minuten in een houding van de IJzeren Hemd kan staan. Alles gaat trillen en pijn doen en het duurt bij de meeste mensen niet lang of ze krijgen een grondige hekel aan de oefeningen. Maar gaandeweg, door oefening tijdens de cursus, thuis of in de natuur, leer je de Chi sturen, de juiste houdingen aan te nemen en op een dag ‘verdwijn je’. Opeens en tot je eigen verbazing sta je een half uur of langer in een aangename trilling, een roes, een staande meditatie. Dan begint de IJzeren Hemd Chi Kung een onderdeel van je leven en levenshouding te worden.

Verwacht niet van jezelf dat je de houdingen een, twee, drie, beheerst, ze vragen beoefening. Maar de helende effecten zijn er vanaf het begin, soms haast onmerkbaar en slechts in retrospectief te vinden, maar ze zijn er. Altijd!