Skip to content

Psoas Oefeningen

                    

Psoas
Aan de binnenkant van de onderrug, tussen de nieren en de ruggegraat liggen de Psoas spieren. Het is heel belangrijk om deze spieren te kennen, ze te kunnen voelen en trainen. In feite doen we bij de Taoïstische training niet veel aan spiertraining. Maar daar zijn 2 uitzonderingen op. De bekkenbodemspieren en de Psoas.Veel lage rugklachten worden veroorzaakt door verstrakkingen of verslappingen van deze spiergroep. Stress verkramt de nieren en dat ‘straalt uit’ naar deze spieren. Resultaat is vaak een licht scheve houding, waardoor er een verkeerde werking van de ruggenwervels ontstaat. Daardoor gaan de zenuwbanen knellen of raken geïrriteerd, waardoor er lage rugpijn lan gaan ontstaan. Daardoor neemt de stress toe, etc, etc. De Psoas-spieren bestaan uit een groep spieren die vast zitten aan het middenrif, de dwarsuitsteeksels van de lendewervels en de rand van het bekkenbot. Van daaruit lopen ze naar beneden, voor de bekkenbotten langs en zijn aangehecht aan de binnenzijde van het bovenbeenbot (trochanter minor). Voor het lopen, het optrekken en neerzetten van de bovenbenen zijn ze essentieel. En, heel belangrijk voor de IJzeren Hemd Chi Kung, ze hebben een hele grote invloed op de Heiligbeen-pomp. Een gezonde tonus in de Psoas-spieren zijn zeer belangrijk voor een goede bekkenstand.De Oefening

Deze oefening bestaat uit 4 verschillende houdingen en een paar begin- tussen en eindoefeningen.


- Ga op een matje op de grond liggen. In bed kan ook, maar dan moet de matras wel vrij stevig zijn.

– Leg de handen op de navel. Adem 6 keer heel rustig naar de handen. Verschuif dan de handen naar het sexuele centrum, adem weer 6 keer. Herhaal dit naar de volgende punten: De Liezen (alsof je kunt ‘door-ademen naar de tenen’), de onderste helft van de ribbenkast, de bovenste helft van de ribbenkast, de hals, de slapen en de bovenkruin.
- Leg dan de handen weer op de navel en adem naar alle punten tegelijk.

– Ga dan in de 1e positie liggen. Trek beide knieën omhoog en houdt ze vast met beide handen. Adem rustig in en uit. Adem dan in, houdt de adem vast, duw de knieën weg, maar houdt ze tegen met de handen. Probeer de buikspieren te ontspannen. Houdt dit tenmiste 10 seconden vast. En Ontspan. Glimlach naar de Psoas-spieren. Doe dit in totaal 3 keer.

– Als tussenoefening: Zet de voetzolen tegen elkaar, houdt de knieën vast en beweeg een klein beetje met je rug heen en weer op de mat of matras.

– Ga dan in de 2e positie liggen. Trek beide knieën weer op, zet nu je handen op de bovenbenen vlak boven de knieën. Adem rustig in en uit. Adem in, zet de adem vast, duw met je handen de knieën weg, maar de knieën houden dit tegen. Probeer de buikspieren te ontspannen (vooral bij deze oefening heel moeilijk). Weer minstens 10 seceonden vasthouden. En ontspan. Glimlach en doe de oefening ook 3 keer.

- Zelfde tussen-oefening. Voetzolen tegen elkaar. Maar pak nu je scheenbenen beet. Rol en beweeg een beetje heen en weer. Glimlach naar de Psoas.

– Ga dan in de 3e positie liggen. Handpalmen tegen elkaar, strek de armen, zodat de ellebogen tussen de opgetrokken knieën komen. Adem rustig in en uit. Adem in en houdt vast. Duw dan met je knieën naar binnen, maar houdt dat tegen met de ellenbogen. Weer 10 seceonden vasthouden. Zo min mogelijk buikspieren gebruiken. En ontspan. Doe dit 3 keer.

- Weer de tussen-oefening: Voetzolen tegen elkaar, maar pak nu je enkels vast. Mensen die wat leniger zijn, kunnen zich ook bij de tenen vasthouden. Rol zachtjes de onderrug heen en weer. Glimlach naar het gebied dat we oefenen.

- Ga dan in de 4e positie liggen. Handen op de buitenkant van de opgetrokken knieën. Adem rustig in en uit. Adem in en houdt vast. Duw met je handen de knieën naar elkaar toe, maar de knieën houden dit tegen. Tien seconden dit minstens vasthouden, geen buikspieren. En ontspan. Doe dit 3 keer.

– Zet de voetzolen op de mat, knieën omhoog. Voel de lendewervels plat op de mat of matras liggen. Probeer met je I-kracht zo sterk en helder mogelijk te glimlachen naar het hele gebied. De Psoas-spieren, de nieren, de ruggewervels en alle tussenwervelschijven, de zenuwbanen en het bindweefsel. Voel de Chi komen en het gebied ontspannen, genezen, sterker maken.Eventueel kun je nog wat extra Tao Yin oefeningen doen. Zoals het ‘kwispelen van de staart van de hond’ en een ‘hoge katterug’ maken.