Meteen naar de inhoud

De 6 Helende Klanken

Duizenden jaren geleden ontdekten de Taoïstische meesters, dat ieder orgaan verbonden is met een bepaalde klank, kleur en kwaliteit van energie. Bij de Helende Klanken maken wij van deze kennis gebruik. Emotionele problemen, teveel stress, ongezonde leefwijze, slechte voeding en vervuiling van de leefruimte veroorzaken stagnatie en oververhitting in de interne organen. Hierdoor raken ze uit balans en blokkeert de energiestroom; eerst in de organen en uiteindelijk in het hele lichaam.


De 6 Helende Klanken en de daarbij horende houdingen en gebaren helpen je om de organen te koelen en te ontgiften. De klanken ondersteunen ook het herstel van de energiestroom in de organen en lichaam en verhogen daarmee je gezondheid en je vitaliteit. Bovendien zorgen de klanken ervoor dat de emoties, die volgens de Taoïsten verbonden zijn met de organen, in balans komen, waardoor je kalm en rustig word.De oefening:

De klanken worden meestal gedaan in een vaste volgorde die de seizoenen volgt: Longklank (herfst), nier-klank (winter), lever-klank (lente), hart-klank (zomer) en milt-klank (nazomer). Het Drievoudige Verwarmer-geluid is als enigste klank niet direct verbonden aan een orgaan. Deze klank wordt als afsluitende, centrerende en tot rust brengende  klank gedaan. Vooral s’avonds voor het slapen gaan zijn de klanken een hele goede oefening. Doe elke klank dan 3 keer.Je kunt de klanken ook heel goed apart doen. Bijvoorbeeld om een zwak orgaan te sterken. Doe een klank dan bijvoorbeeld 9 of 18 keer. Nooit meer dan 36 keer op een dag (dan ‘overprikkel’ je een orgaan).Als oefening bestaan de Helende Klanken niet alleen uit een klank ( een zg. ‘sub-vocaal’ geluid, dat gemaakt wordt zonder gebruik te maken van de stembanden), maar ook uit een houding en een gebaar. Daarnaast richt je je ‘I’ op het betreffende orgaan en de erbij horende aspecten van het element dat bij het orgaan waar je mee werkt, hoort.

De 6 Helende Klanken zijn te dowmloaden als Pdf, een handige geheugensteun voor als je zelfstandig de klanken doet.

Open/download De 6 Helende Klanken:
6 Helende Klanken1.Pdf